Iedereen kan zich inzetten voor een betere samenleving

Al op jonge leeftijd wil Peter van Uhm (65) zich inzetten voor vrede, vrijheid en veiligheid. Zijn jongensdroom komt uit als hij gaat werken bij de krijgsmacht. Jaren later wordt van Uhm zelfs commandant der Strijdkrachten. Ook al is hij nu met pensioen; hij blijft gaan voor die ene missie. “Ik wil bijdragen aan een betere wereld.”

Veertig jaar krijgsmacht heeft hem gevormd in denken en doen. “Alles wat ik meemaakte bij Defensie – de goede en slechte gebeurtenissen – neem ik voor de rest van mijn leven mee”, zegt van Uhm. Een van de momenten die in zijn geheugen staat gegrift is de dood van zijn zoon Dennis (23). Hij komt om tijdens een bomaanslag in Afghanistan.

Zak en as
“Over de impact van zijn dood kan ik kort zijn”, zegt van Uhm. “Je leven stort in. Punt.” Zo goed en zo kwaad als het gaat probeert van Uhm de draad van zijn leven weer op te pakken. “Als we in zak en as waren blijven zitten, dan waren we niet alleen onze zoon kwijt, maar ook alles waarin hij en wij geloven.”

Let op je buddy
Samen strijden voor vrede, vrijheid en veiligheid, van Uhm zet zich hier onverminderd voor in. “Veel mensen beseffen niet hoe goed we het hier hebben; ze zijn vooral druk met materiële zaken. Op missie ben je hier niet mee bezig; je staat met je team voor een moeilijke opdracht met alle risico’s van dien.” Zelf is van Uhm geraakt door de armoede, het geweld en schrijnende verdriet dat hij zag in andere landen. “Voor veel militairen is het niet gemakkelijk om na een missie weer op eigen bodem te staan. Tijdens de uitzendingen kan er achter elke muur iemand zitten met kwade bedoelingen”, legt van Uhm uit. “Je gaat van een onveilige en onstabiele situatie naar een land waar het veilig is.”

‘Ik noem het de fantastische chemie tussen mens en hond’


Ga gesprek aan
“Tegen mijn manschappen zei ik daarom altijd: ‘Let op je buddy. Als hij altijd eerst zijn linker- en daarna zijn rechterschoen aantrekt en dit opeens andersom doet, vraag dan hoe het gaat’. Aan kleine dingen merk je dat het niet goed gaat met iemand.” Volgens van Uhm is het belangrijk dat ook de samenleving zorgdraagt voor militairen en veteranen. “Ze hebben ingrijpende dingen meegemaakt. Sommigen worden hierdoor belemmerd in het dagelijks functioneren. Heb je een veteraan of militair in je kennissenkring? Ga het gesprek aan.”

Hulphond
Ook al is van Uhm met pensioen, hij zit niet stil. Zijn kennis en ervaring zet hij in voor de samenleving. “Ik ben ambassadeur en gastgezin voor Hulphond Nederland. Veteranen met PTSS (posttraumatische stressstoornis) kunnen baat hebben bij een hulphond. Een hulphond voelt de spanning van zijn eigenaar haarfijn aan. Hoe dit kan, valt niet uit te leggen. Ruikt, ziet of voelt de hond het? Geen idee. Ik noem het de fantastische chemie tussen mens en hond. Hulphonden geven het leven terug aan mensen die het kwijt waren. Iedereen kan zich inzetten voor een betere samenleving. Ik doe het op deze manier.”

tekst: Annechien Willering