Klim naar de Vrijheid
Klim naar de Vrijheid!
Met de Klim naar de Vrijheid, vragen 20 (oud) – leden van de Utrechtse studentenvereniging Unitas S.R., aandacht en erkenning voor Daniël de Moulin. Om de herinnering levendig te houden en mensen bekend te maken met het leven en werk van deze verzetsheld en lid van het oudste dispuut van Unitas S.R., het Collegium Illustrissimum Hermandad (CIH).
8 t/m 12 juli – 50 kilometer
De uitdaging
De mannen maken van 8 tot en met 12 juli 2022, een tocht van 50 kilometer van Saint-Girons in Frankrijk over de Pyreneeën naar Spanje. Een tocht met vele klimmen en dalen. De groep kent elkaar van de Utrechtse studentenvereniging en zijn allen lid van het CIH. De route volgt het pad dat Daniël de Moulin in 1943 nam om het land te ontvluchten en zich aan te sluiten bij de geallieerden.
Het goede doel
Daniël had vrijheid, durf, respect en aandacht voor het thuisfront hoog in het vaandel staan: waarden die Hulp voor Helden in deze tijd nog steeds terug laat komen. De mannen van het CIH lopen niet alleen ter nagedachtenis aan Daniël maar ook om geld op te halen voor de mooie projecten van Hulp voor Helden. Zij vinden het erg belangrijk om ook vandaag de dag, onze helden te ondersteunen en aandacht te hebben voor veteranenzorg.
“Wij zijn niet bang, tenminste, niet erg”
– Engelandvaarder Daniël de Moulin –
Daniel de Moulin
Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte Daniël betrokken bij het Utrechtse studentenverzet. In mei 1943 moest hij of onderduiken, of het land ontvluchten. Samen met zijn vriend en diens vriendin koos hij voor dat laatste. Zij liepen via bezet België en Frankrijk naar het neutrale Spanje en Portugal, van waaruit zij uiteindelijk Engeland bereikten. Vanuit Londen schreef Daniël een reisverslag voor zijn familie, die hij al lange tijd moest missen. Dit reisverslag is in 2005, na het overlijden van zijn weduwe, in hun gezamenlijke nalatenschap gevonden en overgedragen aan het CIH. In 2006 hebben Hylke Faber en Pieter Stolk (beiden lid van het CIH) na verder historisch onderzoek het reisverslag als boek uitgegegeven. Ook na de Tweede Wereldoorlog heeft Daniël een belangrijke rol gespeeld binnen studentenvereniging Unitas S.R. Ook leverde hij als chirurg en Hoogleraar in de Geschiedenis van de geneeskunde belangrijke bijdragen aan de medische wetenschap.
Symposium
Op vrijdag 22 april wordt het initiatief gelanceerd met het symposium ‘Klim naar de vrijheid’, waar het bijzondere verhaal van Daniël de Moulin wordt belicht door een viertal sprekers:
- Prof. dr. Leen Dorsman, hoogleraar universiteitsgeschiedenis Universiteit Utrecht, over het Utrechtse studentenverzet
- Drs. Sierk Plantinga, voormalig archivaris Nationaal Archief en NIOD-onderzoeker, over de Engelandvaart
- Drs. Sander van Waveren, voormalig fractievoorzitter CDA Utrecht en oud-lid Unitas, over de verzetsrol van Daniël de Moulin
- Dr. Wim Dekkers, arts-filosoof en voormalig student-assistent van Daniël de Moulin, over de professionele loopbaan van Daniël de Moulin en zijn bijdrage aan de geschiedenis van de geneeskunde
Het symposium vindt plaats op Lucasbolwerk 8 te Utrecht, van 20u00 tot 22u00 en is vrij toegankelijk voor alle geïnteresseerden.
Inschrijving is gesloten!